A közelgő húsvéti ünnepek a keresztény hagyományokra épülnek. Az északiak a tavaszi ünnepeket általában a hegyekben vagy pihenéssel ünneplik. A nappalok hosszabbodásával Skandinávia lakossága a természetben tartózkodik, és élvezi a nap első sugarait. Néhányan azonban még mindig tartják hazájuk hagyományait és szokásait. Merítsen ihletet a helyiek hagyományaiból, és próbálja ki a dán "záptojást" vagy a påskekake norvég húsvéti süteményt.
Dekoráció: A nap színének jegyében
A skandináv országok hagyományos húsvéti dekorációja sárga tónussal rendelkezik. A napot jelképezi, amely a hideg napokon annyira hiányzott. Sárga csibék díszítik az ablakpárkányokat, étkezőasztalokat és teraszokat. A kerámia vázák friss nárciszokkal, krókuszokkal és tulipánokkal vannak tele. A tavaszi természet lassan minden otthonba beköltözik. Természetes dekoráció a festett tojás, a nyírfagallyak vagy a kis nyuszi és bárány is.
A skandináv stílusú húsvéti dekorációk játékosak és színesek. Fogadjon a földes tónusokra, sárgával és zölddel kombinálva. Helyezzen színes tojásokat természetes anyagokból készült kosarakba. Díszítse a fűzfavesszőket a belső térben, vagy a kertben függő dísztojással.
Ételek: Laskiaispulla, mämmi és még sok más
Az étel a tavaszi ünnepek szerves részét képezi. A húsvétot 40 napos böjt előzi meg, amely hamvazószerdán kezdődik és nagypénteken ér véget. A böjt jelenlegi formájában a szervezet megtisztítására vagy bizonyos élelmiszerek csökkentésére szolgál. A későbbi ünnepségek nem nélkülözhetik a hagyományos ételeket. Díszítse fel az ünnepi asztalt, és tálalja kedvenc ételeit az északiak által kedvelt fatálcákon és hófehér tányérokon.
A tojás minden skandináv országban népszerű. Fogyasztásuk rendkívül megnő a húsvéti ünnepek alatt. Sok elkészítési formában népszerűek - rántotta, omlett, kemény, főtt tojás és csokoládé tojás.
A skandinávok, főleg a finnek nem nélkülözhetik a laskiaispullat, ami úgy néz ki, mint a mi töltött fánkunk. A Laskiaispulla egy kis zsemle krémmel és egy réteg lekvárral töltve. A felszínét pedig vastagon megszórják cukorral. A norvégok nem hagyhatják ki a påskekake tortákat, amelyeket marcipánnal díszítenek.
A húsvéti sörnek, amely többnyire sötét és fűszeres, szintén hagyománya van a húsvéti skandináv asztalon. A finomságok között különféle szeszes ital szerepel, például klasszikus, chili vagy édesgyökér ízzel.
A dánok csirkével és spárgával vagy záptojással azaz skidne æg-vel töltött sós tartleteket szolgálnak fel, amelyeket rozskenyérrel tálalnak.
Skidne æg avagy záptojás
Hozzávalók:
- 4-6 tojás
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál sima liszt
- 5 dl tej
- 1 teáskanál mustárpor
- 2-3 evőkanál durva szemű mustár
- Só, bors
- Díszítésnek szalonna
Elkészítés:
- Először egy edényben forraljuk fel az összes tojást. Körülbelül 5 percig főzzük.
- A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és a mustárport. Addig keverjük, amíg sűrű masszát nem kapunk.
- Ezután egy kicsit felöntjük tejjel, és jól felforraljuk (fel kell forralni, hogy a liszt feloldódjon).
- Közben a szalonnát kockákra vágjuk, és serpenyőben kisütjük.
- Adjuk hozzá a mustárt a szószhoz. Az így kapott keveréket állandó keverés mellett 5 percig forraljuk.
- Sózzuk, borsozzuk.
- A félbevágott tojást szósszal, rozskenyérrel és tormával tálaljuk.
- Végül megszórjuk sült szalonnával.
Szokások: húsvéti nyomozás és kis énekesek
Påskekrim, avagy tipikus norvég húsvéti krimi történetek. Izgalmas krimik lepik el a könyvesboltokat, az újságárusokat, de a norvég televíziókat is a tavaszi ünnepek idején. Az ünnepek alatt a tévéállomások detektíves műsorokat sugároznak, amelyeket a norvégok annyira szeretnek. Annyira megszerették ezt a hagyományt, hogy rövid izgalmas történeteket vagy találós kérdéseket raknak a tejesdobozokra is. A családok reggeli közben oldják ezeket a rejtélyeket, és együtt szórakoznak.
A boszorkányüldözés jellemző a svéd történelemre. Húsvétkor a gyerekek boszorkány jelmezt viselnek. Vörösre festik az arcukat, és sálat kötnek a fejükre. Álcákban járnak házról házra, énekelnek, cserébe apróságokat kapnak édesség formájában.